""
Kommun, politik & service
21 aug 2024

Klart med innovationsledare till projektet Samhällsinnovation i glesa geografin

Nu är det klart att det blir LTU-business som går in som innovationsledare i projektet som syftar till att främja offentlig sektors förmåga att utveckla innovationer för att stärka kompetensförsörjningen i glesbygdskommuner.

Sedan första augusti i år pågår förstudien som syftar till att analysera nuläget, testa mognadsgraden av innovations arbetssätt samt kartlägga och identifiera ett antal områden som skulle kunna lyftas till ett senare genomförandeprojekt.

- Vi har upphandlat konsultstöd inom innovationsledning för att få hjälp med att angripa våra utmaningar med innovativa processer och arbetssätt under vår förstudie. Tillsammans kommer vi under ledning av Johan och Linus inspireras, engageras till att stärka vår förmåga att tänka nytt, säger Mervi Kostet, projektspecialist i Pajala kommun.

Johan Bergström är certifierad innovationsledare med en bred erfarenhet av innovationsprojekt inom såväl offentlig sektor som näringsliv.  Den andra innovationsledaren Linus Boström är en affärsutvecklare med lång erfarenhet av innovationsledning, tjänstedesign och samskapande processer och metoder. Johan och Linus kommer att utföra en mindre verksamhetsstudie samt hålla seminarier och workshops under hösten, där fokus kommer att ligga på utmaningar och hinder i  verksamheterna, hur man kan angripa dem och hitta utrymme för hållbar förändring.

- För offentliga verksamheter i glesbygden handlar det krasst om utveckling eller avveckling. För att lösa kompetensförsörjningen behöver välfärden nya verktyg, metoder och förändrade arbetssätt. Nytt tänk för att möta utmaningar som grundar sig på att vi är för få och bor för glest. Vi klarar inte att tillhandhålla den lagstadgade samhällsservicen på den nivån som behövs idag och i framtiden samtidigt som regionens expansion är på en nivå som vi inte har sett i modern tid, säger Mervi Kostet.

Seminarium och workshops

I ett första steg kommer intervjuer med ett 15-tal personer att genomföras för att bland annat få en bild av utmaningar och hinder som verksamheterna står inför. Dessa kommer sedan att följas upp av seminarier och workshops senare i höst.

Resultaten från aktiviteterna kommer att ligga till grund för prioriteringar inom förstudien och urval av fokusområden för ett senare genomförandeprojekt.

Projektet finansieras av Europeiska socialfonden (ESF) och genomförs i samverkan mellan Pajala kommun, Lapplands kommunalförbund, Region Norrbotten, Övertorneå kommun, Utbildning Nord och LTU Business.

Publicerad 20 aug 2024 08:28
Senast uppdaterad 21 aug 2024 07:00