Fritid & kultur
16 aug 2024

Invigning av utebadet i Korpilombolo

Under våren har ett omfattande renoveringsprojekt bedrivits för att förlänga säsongen och skapa ett mer miljövänligt uppvärmningssystem. Lördag den 17 augusti invigs utebadet.

Utebadet i Korpilombolo anlades 1969, numera drivs det av föreningen Tre sågar med stöttning av sponsorer och lokala eldsjälar. Under våren har utebadet renoverats, bland annat har man installerat nya poolvärmefläktar som syftar till att sänka energianvändningen för en miljövänligare verksamhet.

Pajala kommun har investerat 500 000 kronor i renoveringen av utebadet. Ett förslag som initierades av S, KD, SJP, M och C som också V ställde sig bakom. Investeringen på 500 000 kr har gett energibesparande åtgärder och möjliggör långsiktighet för verksamheten där ansvaret och driftskostnaderna ligger på föreningen Tre Sågar.

-Vi ser här ett exempel på ett fullmäktigebeslut som föll väl ut och där största vinsten tillfaller allmännyttan, säger kommunfullmäktiges ordförande Birgitta Rantatalo (S).

Kristina Wanhatalo som ordförande i föreningen Tre sågar håller med:

-Ja, utan kommunens hjälp hade föreningen nog inte mäktat med ytterligare säsonger. Nu är energiförbrukningen nere på en fjärdedel av den tidigare förbrukning och det bästa av allt är att vattnet hålls varmt och vi kan köra vattengympa igen!

Engagemang och samverkan är nyckeln

Det är många sponsorer och andra lokala medverkande som gör det möjligt för utebadet att fortsatt hålla öppet och genom ideellt arbete genomfört stora delar av renoveringsarbetet.

-Det här är ett strålande exempel på hur volontärer, föreningar, företag och kommunen hittar lösningar tillsammans som sparar på kommunbörsen, ger mervärde till kommuninvånare och lyfter näringslivets betydelse i samhället! Den här modellen vill jag gärna se en spin-up på, avslutar Rantatalo.

Information om invigningen

Datum: lördag 17 augusti kl.15

Plats: Gårdbyskolans matsal, Medborgarvägen 6, 984 33 Korpilombolo

Öppet för allmänheten, alla är välkomna!

Kontakt

Kommunalråd/ Kommunstyrelsens ordförande

Birgitta Rantatalo

Telefon 0978 - 120 02
E-post
Publicerad 16 aug 2024 10:40
Senast uppdaterad 16 aug 2024 12:56