""
fr.v. Robert Hawkins, näringslivsutvecklare, Birgitta Rantatalo, kommunalråd & Hans Andersson, Svenskt Näringsliv
Arbete & näringsliv
30 aug 2024

Dialog om företagsklimatet i Pajala kommun

Under onsdagen den 28 augusti bjöd Svenskt Näringsliv in företagare, tjänstepersoner och politiker från Pajala kommun samt andra aktörer med koppling till näringslivet för att träffas och samtala om företagsklimatet i kommunen.

Dialogen baserades på de svar en i Svenskt Näringslivs enkätundersökning om det lokala företagsklimatet.

Högst upp på företagarnas önskelista kom fler bostäder, bättre dialog mellan kommunen och företagen och bättre förståelse för företagande hos kommunens beslutsfattare.

Det sammanfattande omdömet för företagsklimatet i Pajala kommun är det bästa på tio års tid även om det fortfarande handlar om låga värden och under Sverigesnittet.

En av de mest omdiskuterade frågorna under samtalet var tjänstepersoner och politikers attityd gentemot företagare. Även behovet av att kommunen konkretiserar mål kopplat till rankingen diskuterades och det påbörjade arbetet med en Näringslivsstrategi lyftes.

Företagarna och kommunen var överens under mötet om att de behövde få bättre förståelse för varandras arbetssituationer. Det kan ske genom att bygga trygga relationer, personlig kontakt och dialoger kring viktiga frågor. Vidare diskuterade man behovet av en företagarförening för att därigenom skapa en effektiv samtalspartner som reflekterar alla företagares behov och tillsammans kan hjälpa kommunen att bli bättre.

Ranking 2024

Den 25 september släpper Svenskt Näringsliv rankingen 2024.

Publicerad 30 aug 2024 01:21
Senast uppdaterad 30 aug 2024 01:21