VD:n för Kommunförbundet på besök

  • Håkan Sörman, vd Kommunförbundet, besökte Pajala 25 april. Under besöket informerades han om utvecklingen i kommunen samt ett besök ute på gruvområdet.
Kommunförbundets vd Håkan Sörman besökte Pajala under kommunförbundet i Norrbottens styrelsemöte torsdagen 25 april. Sörman säger, att utvecklingen är positiv men att det inte är någon enkel fråga med kommunen då utvecklingen även är förenad med stora investeringar.

Kommunförbundets vd Håkan Sörman besökte Pajala under kommunförbundet i Norrbottens styrelsemöte torsdagen 25 april.

Sörman har inte besökt kommunen tidigare och var glad över att kombinera kommunförbundet tillsammans med kommuninformationen.

- Precis som alla andra svenskar har jag hört talas om vad som händer i kommunen och det är roligt att få se det med egna ögon. 

"Förknippat med stora investeringar"

Han menar dock att det inte är någon enkel fråga för kommunen och att utvecklingen är förenad med stora investeringar.

- Nu måste kommunen fundera över hur man kan dra nytta av detta.  Men det kommer att kräva många långsiktiga insatser.

SKL (Sveriges kommuner och landsting) kan enbart försöka påverka statsmakterna säger Sörman, och menar att han idag inte kan säga på vilket sätt. 

Samt att han idag inte ser några åtgärder SKL skulle kunna stödja.

- Jag kan berätta för våra politiker hus verkligheten ser ut. Speciellt att se hur sådana här tillväxtsituationer kan uppstå och problematiskt det kan vara för kommuner att uppbära detta.

Sörman säger att han har inte varit i kommunen så pass länge att han kan uttala mig specifikt om vilka åtgärder som skulle kunna lyftas till politikerna.

- Utifrån de diskussioner jag har haft med Kurt är det imponerande hur man har lyckats med bostadsbyggandet och ligger i framkant. Jag är glad att dels få så pass mycket tid med kommunalrådet som har berättat om situationen i Pajala. 

- I och med det hoppas jag att jag får med mig något som kan ge något tillbaka så småningom. Men vad detta skulle kunna vara kan jag inte svara på just nu, säger Sörman.

"Får se vad han tar med sig"

Pajalas kommunalråd Kurt Wennberg säger att det kändes bra att få berätta om de möjligheter och utmaningar kommunen står inför.

- Det var roligt att han kommer och besöker oss och första gången han besöker länet i den befattningen han har. Och sedan får vi se vad han kan ta med sig, säger Wennberg.

Uppdaterad: 2018-08-23 15.48 av Ulrika Huhtaniska