Trafikverket säger upp avtalen med Avies

Trafikverket säger upp alla avtal med Avies med omedelbar verkan. – Jag ser väldigt positivt på detta eftersom det innebär en helt ny situation för oss och att flygen äntligen kan gå enligt tidtabell, säger Arnfinn Bönå, chef Pajala Airport.

Trafikverket säger upp samtliga avtal med flygoperatören Avies med omedelbar verkan.

De senaste åren har Avies trafikerat sträckan Pajala-Luleå och Pajala-Tallinn samt flera andra sträckor i Sverige.  

Operatören i omgångar haft stora problem med att hålla tidtabellen och sista tiden har samtliga flyg ställts in.

Bryter avtal för att säkerställa trafik

Stefan Engdahl, planeringsdirektör på Trafikverket, säger att Trafikverket har ett viktigt uppdrag att se till att det finns en grundläggande tillgänglighet för boende och näringsliv i hela Sverige.

- Vår bedömning är att Avies inte lever upp till de reglerade avtalskraven i tillräcklig omfattning för att vi ska kunna tillgodose denna tillgänglighet, utan snarare har uppvisat allvarliga brister i sin yrkesutövning.

- Vi måste därför bryta dessa avtal för att kunna säkerställa en fungerande trafik med god kvalitet på dessa flygsträckor.

En direktupphandling kommer att påbörjas omgående för att komma igång med flygtrafiken så fort som möjligt på de berörda sträckorna under perioden fram till den 24 oktober 2015, skriver Trafikverket i ett pressmeddelande.

"Situationen har varit bedrövlig"

Flygplatschefen Arnfinn Bönå välkomnar Trafikverkets beslut.

– Jag ser väldigt positivt på detta eftersom det innebär en helt ny situation för oss och att flygen äntligen kan gå enligt tidtabell.

Bönå säger att allt hänger på vilken lösning det blir just nu så att även temporär lösning blir tillfredsställande.

– Situationen de senaste månaderna har varit bedrövlig att inte kunna erbjuda de flygningar vi utlovat våra kunder vilket ställt till med stora problem och besvär för våra resenärer. För Pajala Airport innebär det att förtroendet sjunkit och det kommer att ta tid att bygga upp det igen.

25 oktober tar en ny operatör över den reguljära linjen i enlighet med Trafikverkets upphandling.

– Vi ser positivt på framtiden och att flygtrafiken kommer att fungera som vanligt igen inom kort.  

Trafikverket har nyligen delat ut ett vite om 725.000 kronor för inställda flygningar mellan Pajala och Luleå. Övriga sträckor som berörs är Sveg-Arlanda samt Torsby/Hagfors-Arlanda.

 

Uppdaterad: 2018-08-23 15.48