Stort stöd bakom manifestation

  • Cirka 1000 personer slöt upp till fackeltåget för gruvans överlevnad under torsdagskvällen. Foto: Anna Kumpula Kostet
  • Cirka 1000 personer slöt upp till fackeltåget för gruvans överlevnad under torsdagskvällen. Foto: Anna Kumpula Kostet
  • Cirka 1000 personer slöt upp till fackeltåget som arrangerades som en manifestation för gruvans överlevnad. Foto: Linda Jonsson.
Cirka 1000 personer slöt upp när Pajala kommun arrangerade ett fackeltåg för gruvans överlevnad. – Det är viktigt att delta för att visa att gruvan är mer än ett företag. Att det är ett helt samhälle som påverkas, säger Linda Jonsson

Uppslutningen för fackeltåget som snabbt planerades i början av veckan var otrolig. Cirka 1000 personer gick med i fackeltåget för att manifestera för vikten av att gruvan ska kunna finnas kvar på orten.

"Fråga om liv och död"

Initiativtagaren och medarrangören Bengt Niska, tidigare kommunalråd i kommunen, säger att gruvans fortsatta drift är en fråga om liv och död på orten.

Som förste talare nämnde han tidigare gruvkriser.

– Det är inget unikt att det behövs samarbete mellan gruvor i kristider. LKAB var illa ute på 1980-talet. Så sent som i slutet av 1990-talet höjdes röster om att lägga ned Boliden som då var i kris.
Bolaget var bara timmar från konkurs när staten gick in som garant, säger Niska som riktade informationen till länets och landets beslutsfattare.

Signal till Rosenbad

Tillträdande kommunalrådet Harry Rantakyrö var imponerad över hur många som kommit och menar att Rosenbad borde uppfatta signalen.

Förutom Bengt Niska var även Veli-Pekka Säikkälä och Daniel Eneslätt, IF Metall talare.
– Vi kommer göra vad vi kan för att rädda gruvan. Staten har ett ansvar för vad som händer i Sverige.
– Inte minst om folk blir arbetslösa. Det vore en gigantisk kapitalförstörning om den här gruvan läggs ner, säger Säikkälä.

Även hemvärnet ställde upp och bjöd på ärtsoppa i kylan.

"Gruvan mer än ett företag"

Linda Jonsson är bördig från kommunen, och flyttade tillbaka till Kardis tillsammans med maken Fredrik och deras tre barn efter att ha pluggat i Luleå. 

Att delta var en självklarhet för Linda.

– Jag tycker att det var viktigt att delta för att visa att gruvan är mer än ett företag. Att det är ett helt samhälle och dess befolkning som påverkas av möjligheten till jobb och framtidstro.

– Att en insats för att låta gruvan leva betyder att även vi kan fortsätta leva och bo här, säger Linda.

Uppdaterad: 2018-08-23 15.48