(S)-ledamöter från civilutskottet i Pajala

(S)-ledamöterna Katarina Köhler och Lars Eriksson (ersättare), civilutskottet, besökte Pajala onsdagen 21 augusti. Ovan tillsammans med kommunalrådet Kurt Wennberg (S) i mitten.

(S)-ledamöterna Katarina Köhler och Lars Eriksson (ersättare), civilutskottet, besökte Pajala onsdagen 21 augusti.

Köhler säger, att det finns många skäl till att hon ville till Pajala och se och höra om utvecklingen som sker.

- Jag jobbar med bland annat bostadsfrågor. Och det är viktigt att se hur man kan lösa bostadsproblemet i en tidigare avfolkningsbygd.

- Sedan är jag ju gällivarebo och då känns ju Pajala nästan som hemma. Och då är det roligt att se området och få en helhetsblick. Att se det i ett större sammanhang eftersom det är så mycket som kommer i anslutning till det som sker här.

På frågan om vad som skulle kunna göras politiskt svarar Köhler att hon inte har någon färdig lösning.

Men att socialdemokraterna anser är att det måpste finnas någon slags subventioner gällande bland annat bostäder.

- Vi jobbar med den frågan. Det finns säkert andra saker man också skulle kunna göra. Men som sagt så finns inga färdiga förslag utan det är något vi måste återkomma med.

Det som sker i Pajala är så unikt. Det finns så många kommuner som har det motsatta problemet då tomma bostäder kostar väldigt mycket. Därför känns det så otroligt roligt att se en uppgång io ett sådant här samhälle.

- Jag tycker att ni tänker så rätt med hur ni vill bygga upp ett samhälle som håller. Att ni vill slippa fly in-fly out effekten. Och bygga upp et samhälle som håller. Och på något sätt måste vi vara delaktiga enligt min åsikt.

Köhlers sammantagna intryck är att hon är imponerad.

- Det är fantastiskt. Själva gruvområdet är så stort och har blivit det på så kort tid. Jag hade nog inte förstått hur stort det faktiskt är här. Och att bolaget trots alla problem lyckats att komma på fötter igen med andra aktörer.

- Nu är det bara att hålla tummarna om att det håller hela vägen och blir som tanken var från början.

Uppdaterad: 2018-08-23 15.48 av Ulrika Huhtaniska