Tornedalen Pride

Föreningen Pride Tornedalen är en nystartad förening som består av fem grundare bördiga från Pajala. - Vi vill få tornedalingen att se att HBTQ-personer finns överallt och att vi ska få finnas överallt utan att behöva känna oss otrygga.

Ett initiativ från fem personer som ursprungligen kommer från Pajala har föreningen Pride Tornedalen skapats. Gruppen består av homo-, bi- och heterosexuella som engagerat sig i arbetet med ett öppnare Tornedalen.

Visionen är just att skapa ett öppet klimat i Tornedalen vad gäller HBTQ-frågor (HBTQ= homo, bi, trans och queerpersoner).

De säger, att de under sin verksamma tid i Tornedalen märkt av en attityd gentemot HBTQ-Personer som de vill förändra.

- Vi vill få tornedalingen att se att HBTQ-personer finns överallt och att vi ska få finnas överallt utan att behöva känna oss otrygga. Vi vill att HBTQ-personer i Tornedalen ska kunna leva öppet.

Föreningens stora projekt är att anordna en pridefestival i Pajala under marknadshelgen i sommar.

"WOW" om respons

Under kvällen den 10 mars startade de Facebook-sidan Pride Tornedalen men en massiv positiv respons. Under kvällen och morgonen hade över 450 personer gillar sidan.

- Responsen kan nog bara sammanfattas med ett ord "WOW!" Inte ens 12 timmar efter att vi "kom ut" på sociala medier så har vi redan blivit tillfrågade om intervjuer för såväl Radio och dagstidningar.

- Det har även vinkats om en möjlig framtida dokumentärfilm. Och om det inte vore nog så har TV-profilen Pekka Heino favoritmarkerat ett twitterinlägg från vårt konto. Och vi har nu nära 450 Likes på facebook! Vi kunde aldrig drömma om den typen av respons så snabbt!

Kommunalråd och kommunchef positiva

Kommunalrådet Kurt Wennberg och kommunchefen Lena Jatko är positiva till föreningen och att frågorna uppmärksammas.

- Det är 2014 och alla måste kunna känna att de kan leva öppet oavsett vem man vill leva med, tycker om eller vilket kön man identifierar sig med, menar Wennberg och Jatko.

- Vi har ett mål i kommunen om att bli 10.000 invånare 2020 och då måste alla känna sig trygga och välkomna. Därför är det självklart för oss att stå bakom en vision om ett öppnare Tornedalen, säger Kurt Wennberg.

Lena Jatko säger, att det även är oerhört viktigt som kommunens största arbetsgivare visa att det är en viktig fråga sett till arbetsmiljön, att alla ska känna sig trygga på jobbet och att visa att man är en öppen kommun.

Tornedalen Prides verksamhet uppdateras även på Twitter och Instagram @tornedalenpride #tornedalenpride

Uppdaterad: 2018-08-23 15.48 av Ulrika Huhtaniska