Mats Odell (KD) imponerad

  • Från vänster: Mats Odell (KD), ordförande näringsutskottet, Kurt Wennberg, kommunalråd, Jonas Lundström och Niclas Dahlström, Northland.
  • Mats Odell besökte Pajala 8 mars och imponerades av såväl gruvdriften och utvecklingen i kommunen. Han hoppas att skatteutjämningssystemet som skulle ge Pajala kommun 9,6 miljoner kronor årligen ska gå igenonom.
  • Under Mats Odells besök visades han runt på gruvområdet. Här framför Niclas Dahlstöm och Jonas Lundström, Northland, Leif Gramner, distriktsordförande (KD) samt Kurt Wennberg (S), kommunalråd.
  • Mats Odell och Niclas Dahlström, informationschef Northland, blickar ut över industriområdet Navettamaa.
Näringsutskottets ordförande Mats Odell (KD) besökte Pajala i fredags (8 mars). Efter besöket var han imponerad av utvecklingen i kommunen. Odell meddelade att det inte blir någon gruvskatt och nu hoppas att det kommunala skatteutjämningssystemet ska gå igenom. Något som ger Pajala 9,6 miljoner kronor per år.

Fredagen den 8 mars besökte Mats Odell (KD), ordförande i näringsutskottet Pajala kommun och gruvområdet i Kaunisvaara. Trots bolagets ekonomiska situation då de är under rekonstruktion är Odell positiv.

- Jag har ingen information om själva finansieringssituationen i företaget. Men om man tittar på vanliga bedömningspunkter finns en högkvalitativ järnmalm, investeringarna är gjorda till stor del så det borde finnas intressenter som vill satsa på den här tyoen av gruvdrift.

Ingen gruvskatt

Under besöket meddelade Odell att det inte blir någon gruvskatt som tidigare har diskuterats. Något som gick igenom i riksdagen med stöd av (S).

Enligt Odell betyder det mycket för Pajala.

- Hade det kommit en gruvskatt ovanpå de finansiella problem som finns hade det varit mycket svårt att hitta finansiärer. Detta betyder att man kan andas ut.

- Och jag är glad över att även mina socialdemokratiska vänner också bestämt sig över att inte satsa på detta. Det visar att det finns ett ansvarstagande.

Hoppas på skatteutjämningsystem

Efter gruvbesöket visade Kurt Wennberg, kommunalråd, runt i Pajala. Bland annat det nya bostadsområdet Tallbacken med flera flerbostadshus och villor.

- Jag är jätteglad över att få åka runt med Kurt och titta på nybyggena som växer fram. Det känns som att framtidstron har återvänt. Och jag är glad att det finns förutsättningar så att Northland kan hitta finansieringen så det blir lugnt och folk kan känna att de kan fortsätta jobba framåt.

Pajala har ett stort behov av att få in pengar på grund av alla investeringar som behöver göras.

Enligt Odell är den snabbaste och enklaste vägen är att vi kan få igenom den kommunalskatteutjämningsutredning som med full enighet har lagt fram ett förslag som skulle ge Pajala ett årligt tillskott på 9,6 miljoner kronor.

Under Odells besök diskuterades bland annat skatteutjämningssystemet. Detta innebär att kommuner med lägre skatteinkomster får pengar från kommuner med större överskott. Exempelvis Stockholm.

9,6 miljoner kronor årligen

För Wennberg är detta en mycket viktig fråga.

- Från samhällets sida är det viktigt att skatteutjämningssystemet går igenom. För vår del rör det sig om 9,6 miljoner kronor, säger Wennberg.

Uppdaterad: 2018-08-23 15.48 av Ulrika Huhtaniska