Maria E Lifbom ny flygplatschef

Maria E Lifbom är Pajala Airports nya chef sedan mitten av juli. Hon har jobbat på olika flygbolag sedan 30 år tillbaka. – Jag började i branschen 1983 som flygvärdinna. Därefter har det varit allt från rekrytering till utbildning till värdskap, produkt, ekonomi. Startat upp, förvaltat och lagt ner flygbolag.

Maria E Lifbom är Pajala Airports nya chef sedan mitten av juli. Hon har jobbat på olika flygbolag sedan 30 år tillbaka.

– Jag började i branschen 1983 som flygvärdinna. Därefter har det varit allt från rekrytering till utbildning till värdskap, produkt, ekonomi. Startat upp, förvaltat och lagt ner flygbolag.

Föränderlig och global bransch

 En av anledningarna till att Lifbom sökte sig till- och har jobbat så länge inom flygbranschen var bland annat att branschen är global och föränderlig.

 – Jag kan göra allt och jobba över hela världen. Branschen är väldigt intensiv, högt tempo och det är roliga människor som jobbar inom flyg. En föränderlig verksamhet och jag tycker det är kul och utvecklande med förändringar.  

– Jag har inga saker jag tycker är svåra saker. Ser det som trilska och utmanande arbetsuppgifter.. När jag tar mig an en omöjlig uppgift får jag en kick av det. Ger mig aldrig.

 "Jag föll pladask"

Innan Lifbom sökte jobbet i Pajala gjorde hon en ordentlig research.

– Det är viktigt och en del av den professionella sidan att veta vart jag ska och ge mig in på innan jag sätter mig där.

– Jag föll pladask för Vi skriver morgondagens historia som står på hemsidan. Det gick rakt in i hjärtat och en av anledning till att jag sökte jobbet.

 Tidigare har Lifbom jobbat med flygbolag, men förklarar att det inte innefattat marksidan.

– Det är väldigt mycket nytt och en helt annan linje av flyget än jag kan på mina fem fingrar. Om några år blir jag väldigt komplett inom den här branschen. Jag tänkte att det är en omöjlig uppgift och det gillar ju jag.

 Hon berömmer sina medarbetare och säger att de tagit hand om henne väl, att de har gjort ett väldigt bra jobb under många år - och bidragit till att hon själv kommit in i jobbet som Flygplatschef så snabbt.

– Det är alltid lite bökigt att ta efter en annan chef och att komma in i jobbet. Alla har vi olika rutiner - det finns egentligen inga rätt eller fel - chefer är bara helt enkelt olika. 

Den största utmaningen är enligt Lifbom att sätta Pajala Airport på kartan.

– På resebyråer i Sverige bokar man pga ovetskap buss mellan Luleå och Pajala för kunderna. Hittills har det inte bedrivits någon konkret och planmässig marknadsföring  för Pajala Airport. Här har vi ett jobb att göra. Vi behöver öka trafiken till Pajala.

– Jag kommer även att jobba med medarbetarna utbildningsmässigt att komplettera med vad de behöver.

Vill se linje mellan Pajala och Stockholm 

I framtiden vill Lifbom se en linje mellan Pajala och Stockholm med mellanlandning i exempelvis Umeå.

– Idag två har vi turer till Luleå. Det är bra men går att göra ännu bättre. Om två år har vi nog fått en direkt linje till Stockholm. Den kanske inte går varje dag - men den finns. Vi behöver vidare få fler kunder att välja flyget framöver. Om vi inte vill flyga från Pajala Airport kommer verksamheten inte att kunna finnas kvar. 

På frågan om hur hon ser på sig själv och sina egenskaper svarar Lifbom att hon är mål- och resultatinriktad.

– Jag har hög struktur och planer även om jag kan rusa iväg ibland. Jag styrs av mål, är driftig och har en arbetskapacitet som få har.

En annan egenskap jag får höra är att jag får människor att växa genom att delegera mycket till mina medarbetare. Människor kan mer än de tror. Jag tror på mina medarbetare.

 

 

 

Uppdaterad: 2018-08-23 15.48 av Ulrika Huhtaniska