Landshövdingen på "Eriksgata"

  • Pajalas kommunalråd Kurt Wennbergm, landshövding Sven-Erik Österberg och kommunchefen Lena Jatko vid presskonferensen under landshövdingens besök i Pajala.
  • Entreprenören Alf Andersson berättar om sin satsning på ett Tomteland i Pajala.
Torsdagen 24 januari besökte landshövding Sven-Erik Österberg Pajala som femte kommun på sin "Eriksgata". -Jag har avsiktligt väntat med att besöka kommunerna för att hinna få en inblick i vad som händer. Det är svårt att förstå hur stort det som händer i Pajala är,

Under våren besöker landshövding Sven-Erik Österberg samtliga norrbottenskommuner. Torsdagen 24 januari var det Pajalas tur som femte kommun.

- Jag har avsiktligt väntat med att besöka kommunerna för att hinna få en inblick i vad som händer. Första gången jag besökte Pajala var 2006. Då var det dystert och besöksnäringen var den främsta framtidstron.

Tidigare i höstas gjordes den första sprängningen då landshövdingen tillsammans med Northland Resources vd Karl-Axel Waplan tryckte på knappen och Pajala blev en gruvkommun.

"Optimism och investeringsvilja"

Landshövdingen säger att det idag är svårt att förstå hur stort stort detta är, och att alla i Sverige skulle behöva se det med egna ögon.

- Nu gäller det att tränga igenom i Stockholm. Att få dem att inse att detta gynnar hela Sverige. För Pajala betyder det mycket. Bygden utarmas inte, det blir spin-offeffekter och unga ser möjligheten att stanna kvar. Det finns en optimism och investeringsvilja.

Han säger, att det är stora utmaningar Pajalastår inför. Och att det inte är något som löser sig på egen hand och att det krävs mycket arbete.

- Men det är orimligt att en liten kommun på egen hand ska behöva finansiera hela den infrastruktur som krävs och alla satsningar som behöver göras.

- Vi måste se hur länsstyrelsen och kommunen kan hjälpas åt. Det måste finnas resurser att lösa sådana här frågor. Exempelvis amorterings eller räntefria lån.

Besök av entreprenörer

Ett av besöken var hos Alf Andersson som bygger upp ettTomteland i Juhonpieti, cirka en mil norr om centralorten. Andersson har fått ett bidrag på 700.000 kronor av länsstyrelsen till satsningen.

Under eftermiddagen hade Mikael Ahlander och Peter Bohm, Cliffton, Johan Väisänen, Explore the North och Emma Kero, Kero leather bjudits in för att berätta om sin verksamhet.

- Vi har velat visa landshövdingen några av de verksamheter som har fått stöd av länsstyrelsen, som Andersson och Väisänen.

- Men även andra näringar och berätta om vad som händer i Junosuando som nu får många nya jobb i och med att Cliffton bygger en transportcentral i byn, säger Wennberg.

Uppdaterad: 2018-08-23 15.48 av Ulrika Huhtaniska