Christina Lugnet hoppfull

  • Northland Resources informationschef Niclas Dahlström visar Gruvsamordnaren Christina Lugnet järnmalmssligen.
  • Niclas Dahlström, informationschef Northland Resources, berättar om anrikningsverket.
  • Gruvsamordnaren Christina Lugnet besökte Pajala och Kaunisvaara för att se gruvan i drift. Till vänster kommunalrådet Kurt Wennberg och till höger Northland Resources informationschef Niclas Dahlström.
  • Från vänster: Northland resources informationschef Niclas Dahlström, Gruvsamordnare Christina Lugnet, Kommunalråd Kurt Wennberg, Northland Resources vice vd Jonas Lundström och kommunchef Lena Jatko.
Christina Lugnet besökte Pajala torsdagen den 19 februari, och fick en rundtur på gruvområdet. - Det finns en färdig gruva och köpare och driften kommer att fortsätta på ett eller annat sätt, säger Lugnet.

Gruvsamordnaren Christina Lugnet besökte Pajala i tisdags.

- Det är fantastiskt att kommunen har utvecklingen framför sig. Och det är roligt att kommunen vidhåller möjligheterna. Det är bara möjligheter som finns. Gruvan finns, båten lastas och snart skeppas det iväg till kund, säger Lugnet.

Mineralstrategi ska presenteras

Inom det första kvartalet detta år kommer en ny mineralstrategi som är kopplad till gruvnäringen presenteras. Där är även samhällsuppbyggnad inkluderad.

- Detta innebär att vi ser till helheten. Olika myndigheter får olika uppdrag. Exempelvis Boverket ser över bostadsfrågan, säger Lugnet.

Något kommunalrådet Kurt Wennberg välkomnar. Han säger att kommunen och Lugnet har haft en god dialog.

Och att det i strategin finns underlag till hur man ska kunna underlätta för kommuner som Pajala.

- Det är många andra kommuner som kommer att titta på hur vi arbetar. För att klara allt måste vi ha med oss nationen och regionen. Och vi måste se om det kan finnas möjlighet till förändringar i regelverket.

"Gruvdriften fortsätter"

Det har varit turbulent runt gruvbolaget Northland Resources de senaste tre veckorna efter att de meddelade att de saknade 2,5 miljarder kronor.

Lugnet är övertygad om att gruvdriften kommer att fortsätta på ett eller annat sätt.Och att Pajala går åt rätt håll.

- Åldersstrukturen förbättras och det föds fler barn. Men det krävs en mångdimensionerad arbetsmarknad. Det är svårast att attrahera kvinnor.

- Därför är det viktigt med skola och barnomsorg. Man måste ha många möjligheter inom flera olika yrkeskategorier.

 

 

Uppdaterad: 2018-08-23 15.48 av Ulrika Huhtaniska