Första sprängningen i Kaunisvaara

  • Första sprängningen i Kaunisvaara
  • Första sprängningen i Kaunisvaara
  • Första sprängningen i Kaunisvaara
  • Första sprängningen i Kaunisvaara
  • Första sprängningen i Kaunisvaara
Första sprängningen har gjorts i Kaunisvaara! Klockan 14.00 sprängde Landshövding Sven-Erik Österberg och Northlands vd Karl-Axel Waplan 150 ton sprängmedel placerat i 1.000 hål vilket frigorde 90.000 ton järnmalm (cirka 400.000 sten).

Dessvärre lämnade vädret mycket att önska då det var hagel, snö, regn och dimma vilket gjorde att man med ögat såg något liknande fyrverkerier då Northland tillsatt gult och blått vid sprängningen.

Cirka 100 åskådare bestående av Nya och gamla Landshövdingen, Pajalas kommunalråd, tjänstemän, underentreprenörer och självklart anställda vid Northland Resources.

Massivt mediauppbåd

Mediauppbådet var stort och på plats fanns bland annat dagens Eko samt Aftonbladet och SVT från nationell press. SR Norrbotten sände dessutom live hela dagen från Folkets Hus i Kaunisvaara.

Den som hade hoppats på en hejdundrande smäll blev besviken och det är svårt att förstå att en så "tyst" salva frigjorde så mycket sten och järnmalm. Väl framme vid spränggropen var arbetet i full gång direkt och en relativt jämn svart yta bredde ut sig där det tidigare varit bergsgrund.

"Stor höjdpunkt"

För Pajala kommunalråd Kurt Wennberg var sprängningen en stor höjdpunkt och något som berörde honom känslomässigt.

- Det här är en historisk händelse för kommunen och något vi har väntat på i flera år. Bakom detta ligger hårt jobb från Northland och en stor utmaning för kommunen har varit bostadsbristen som nu är på väg att lösas.

Wennberg säger att det känns väldigt roligt att kunna säga att vi faktiskt har en gruva i kommunen nu.

- Och att det inte bara är ett projekt. Vi har redan nu sett att etableringen har gett hundratals jobb, nystartade företag, det föds fler barn och yngre människor flyttar hit. Det kunde inte vara bättre.

Northland nöjda

Även Karl-Axel Waplan är nöjd och väldigt glad, och menar att detta är en stor dag för Northland och Pajala och att de återigen har bevisat att de klarar av att leda och hålla tiden för ett projekt av den här storleken.

Uppdaterad: 2018-08-23 15.48 av Ulrika Huhtaniska