Första skeppet med järnmalm

  • Marknadsdirektör Hans Nilsson lättar ankar.
  • Marknadsdirektör Hans Nilsson och Logistik vd Willy Sundling är glada över att malmen nu är på väg.
  • Vice gruvchef och kommunikationsdirektör Jonas Lundström är en av dem som är på plats för den historiska händelsen.
  • Informationschef Niclas Dahlstrlm, Logisitk vd Willy Sundling och Vice gruvchef och kommunikationsdirektör Jonas Lundström.
  • Här vinkas fartyget av. 54.000 ton järnmalm är på väg till Holland och kunden Tata Steel.
I måndags den 23 februari strax före klockan 10.00 lättade Star Norita från Narviks hamn med Holland som destination. Lasten var 54.000 ton järnmalm från gruvan i Kaunisvaara. En historisk händelse för Pajala och Northland Resources. Som nu kan börja skicka ut fakturor för järnmalmen.

I måndags den 23 februari strax före klockan 10.00 lättade Star Norita från Narviks hamn. Lasten var 54.000 ton järnmalm från gruvan i Kaunisvaara. En historisk händelse för Pajala och Northland Resources.

Malmen är enligt marknadsdirektör Hans Nilsson hög i och med en järnhalt på cirka 69 procent.

I Holland på fredag

Skeppet beräknas nå hamnen i Holland och kunden Tata Steel på fredag. Logistikchefen Willy Sundling säger att han är otroligt glad. Ett av problemen Northland har är att den permanenta kajen inte är färdig.

– Vi har visat att alla delar i logistiken sitter ihop och vi har klarat att fylla fartyget trots att vi kör med lånade vagnar, lånar kaj och lastutrustning, säger Sundling.

Fakturering för första gången

Det har varit turbulent kring Northland Resources sedan det för cirka en månad sedan kom fram att det saknades 2,5 miljarder kronor.

Att den första lasten nu skeppats iväg är en viktig händelse för bolaget eftersom det innebär att de nu kan fakturera en kund för första gången.

– Det här är helt underbart. Äntligen kan vi skicka iväg första leveransen och börja få intäkter, säger marknadsdirektör Hans Nilsson.

Stolt över utvecklingen

Pajalas kommunalråd Kurt Wennberg tycker att det är glädjande att den första lasten äntligen är på väg. Och stolt över utvecklingen i kommunen.

– Vi har en fungerande gruva som producerar järnmalm varenda dag. Och det känns väldigt skönt att den första leveransen transporteras. För tio år sedan hade man aldrig kunnat tro att något sådant här skulle kunna hända.

– Från kommunens sida är vi övertygade om att gruvdriften kommer att fortsätta på ett eller annats sätt och fortsätter att jobba efter det, säger Wennberg.

För att läsa mer och se en film från händelsen på Northlands hemsida klicka här.

Uppdaterad: 2018-08-23 15.48 av Ulrika Huhtaniska