Charlotte Kalla uppmärksammades

Under söndagen uppmärksammades OS-medaljören Charlotte Kalla i Tärendö med Raj Raj band och tårta. På plats fanns bland annat landshövding Sven-Erik Österberg som uttryckte sin stolthet.

Cirka 200 personer hade samlats i Tärendö för att uppvakta Charlotte Kalla, bördig från byn, och gratulera till framgångarna i OS i Sotji där hon tog tvp silvermedaljer och ett guld.

På plats för att uppvakta Charlotte fanns bland annat representanter från Kolari kommun, Landstinget samt landshövding, Pajalas kommunalråd samt kommunchefen, Skidförbundets ordförande samt Hans Winsa, en av Kallas första tränare som berömde hennes framgångar med tårar i ögonen.

"I sista backen kände jag att det gick"

Kalla själv var rörd över uppslutningen från byn med cirka 500 invånare.

- Det är jättestort för mig att vara här. Att få smälta säsongen och alla känslor. Tack alla ni som har kommit.

När hon ska beskriva känslan då hon lyckades ta in 25 sekunder på Finland och Tyskland säger hon att, planen var att våga komma in i åkningen och ha tålamod.

- När jag väl släppte på handbromsen och visuellt kunde se finskan och tyskan släppte det. Och i sista backen kände jag att det gick, säger Kalla med de tre medaljerna hängandes runt halsen.

"Tack för energin och lyckan" 

Kajsa Aidanpää var IFK Tärendös representant under uppvaktningen och sa, att det inte med ord går att beskriva hur mycket Kalla betytt och betyder för Tärendö.

- Jag tror inte att det är många kvinnor som fått män att öppet erkänna att tårarna runnit när de såg stafettloppet. Och det är en eloge. Tack för den energi och lycka du ger till byn.

Kommunalrådet Kurt Wennberg uttryckte sin stolthet över Kallas prestationer, och sa att han följer hennes framgångar oavsett var hon är i världen.

"Fantastisk företrädare för Sverige och Norrbotten"

Även landshövdingen Sven-Erik Österberg var imponerad av Kalla, som person och idrottsutövare.

- Jag kunde inte sitta stilla under stafettloppet och som företrädare för länet känner jag en enorm stolthet. Ditt sätt att vara och framförallt i intervjuer så är du en fantastisk företrädare för Sverige och Norrbotten. Det är med stolthet vi ser på dig.

Uppdaterad: 2018-08-23 15.48 av Ulrika Huhtaniska