2019-10 Höst….

Nu kommer vintern med stormsteg. Vi har hunnit njuta av en relativt varm höst med många vackra dagar. Men nu har dom första snöflingorna fallit, vilket innebär att halkan också är här. Tänk till i trafiken, det här är den värsta tiden enligt mig. Det är mörkt, djuren rör på sig rätt mycket och man ser dom inte lika lätt som sen då snön har kommit samt att det kan vara förrädiskt halkigt…

Budget 2020 blev återremitterad i fullmäktige i juni och kommer upp till fullmäktige för beslut i nu till KS och KF i oktober. Spännande är att befolkningssiffrorna som kom i augusti för första halvåret pekar på en befolkningsökning med 30 personer. Det låter inte mycket, men traditionellt så har kurvan alltid pekat nedåt. Så vi hoppas att kurvan håller i sig över helåret, vilket påverkar ekonomin för kommunen på ett positivt sätt.

I slutet av augusti hade Sandra Kuoppa anordnat en uppföljning i Kitkiöjärvi på utmaningar och möjligheter för mackar och butiker i glesbygden, där hon hade bjudit in riksdagsledamöter för att se på plats vår verklighet. Det var en väldigt bra eftermiddag, där dom fick känna på vilka utmaningar vi möter i glesbygden, att ha uppkoppling på gps i bilen, att kunna surfa, vår vägstandard. Lotta Gröning modererade debatten och vi fick lyssna på många spännande lösningar från olika aktörer. Ett bra ordnat arrangemang av Sandra.

Flygplatsen firade 20 år den 21 september, där oerhört många tog chansen att besöka flygplatsen för att kika ”bakom kulisserna”. Vi hade Jon air på plats, där man fick möjlighet att testa att flyga helikopter att se Pajala från ovan. Vi hade all blåljuspersonal på plats för att visa sina maskiner, vilket var väldigt uppskattat. Många barn besökte också hoppborgen, där var det stundvis nästan överfullt !

Under hösten har vi besökt några företag till inom ramen för branchkalendern bla Pajala Allmänning, Krekula och Lauri Såg, Soulfullness i Tornedalen, BK Skogsentreprenad, nytt företag i Huuki... Vill ni veta mer så hittar ni reportagen från våra besök här:

https://pajala.se/Pajala-kommun/naringsliv-och-utveckling/Branschkalender-2019

Vi har haft en näringslivsdag i oktober för företagare med inriktning på finansiering och stöd till de som vill utvidga sin verksamhet. Deltog gjorde Länsstyrelsen, Region Norrbotten, Almi, Nyföretagarcentrum, Invest i Norrbotten, IUC Norr, Norrlandsfonden, Sparbanken Nord, LTU Business, Företagarna Pajala samt ett antal politiker från Pajala Kommun. Totalt var vi drygt 60 personer som samlades och diskuterade investeringar. Många tog chansen att sitta med representanter för dom olika organisationerna för att diskutera konkreta projekt, vilket är oerhört spännande. Jag kände att det var en spännande eftermiddag och dom reflektioner jag fick från företagare att många var väldigt nöjda. Så vi från kommunen ska de synpunkter vi fått och fortsätta arbeta för att hitta spännande och relevant information att delge våra företagare. Det kan bli i form av näringslivsfrukostar eller som vid detta tillfälle en näringslivsdag.

Många saker arbetas vidare med bla. förändringarna som arbetsförmedlingen gör, utvecklingsarbete kring näringslivet, bristen på bostäder i främst Junosuando området.

Hälsningar /

Ulrica Hammarström
Kommunalråd

Uppdaterad: 2019-10-18 13.25