2019-06-24 Sommar. . . .

Nu kommer sommaren med stormsteg, vi har redan hunnit njuta av några riktigt varma och sköna dagar. Midsommaren bjöd dock på lite mer regn och svalare temperatur, men det behövs också för att allt som ska växa också gör det!

Budget 2020 blev återremitterad i fullmäktige i juni och kommer upp till fullmäktige för beslut i höst i stället. Under sommaren och hösten kommer förvaltningarna och utskotten att få arbeta med att ta fram de risk och konsekvensanalyser som behövs.

Under våren har vi besökt några företag till inom ramen för branchkalendern bla Ica Malmen, Peab, Tärendö byggservice, Ylipääs bygg, Pajala Camping. Vill ni veta mer så hittar ni reportagen från våra besök här:

https://pajala.se/Pajala-kommun/naringsliv-och-utveckling/Branschkalender-2019

Vi fortsätter i projektet där vi arbetar kring nya lösningar för post och paketleveranser i kommunen. Där har ju bussgods kommande nedläggning gjort det arbetet ännu viktigare. Våra medborgare ska inte behöva åka runt hela kommunen för att hämta sina paket. Pilotprojekt initieras i Norrbottens län där Pajala och Arjeplog är pilotkommuner är till för att hitta former för hur aktörs- och datasamverkan kan bidra till att förbättra tillgängligheten till pakettjänster, sänka transportkostnader, skapa nya leveransalternativ och ett mer mottagaranpassat ombudsnät utanför större tätorter. I projektet deltar Pajala Kommun och ett antal företagare runt om i kommunen. Vi kommer att testa olika digitala plattformar och prototyper, det kommer också att bli test av konkreta paketlösningar på några ställen i kommunen tex paketautomater, digitala postboxar mm.

Arbetsförmedlingens förändrade struktur är också ett orosmoment just nu. Vi har stora utmaningar inom kompetensförsörjningen, både pga. generationsväxlingar och expandering av företag i kommunen. Det kommer att krävas stora insatser för att möta det behovet. Vi har relativt låg arbetslöshet och många av de som är inskrivna står långt ifrån arbetsmarknaden idag, vilket inte kommer att underlätta för dom då arbetsförmedlingen bara gör sporadiska besök i kommunen. Idag upplever vi att vi har ett bra och engagerat samarbete med arbetsförmedlingen vilket vi inte vill se försvinna. Tyvärr ses detta som ytterligare ett statligt tillbakadragande från våra kommuner.

Johanna Funck och Therese Wintervy från Övertorneå kommun höll ett seminarium kring hur vi fyller husen i Tornedalen, dit det kom deltagare från bostadsbolag, banker, mäklare. Det finns en marknad men vi måste bli ännu bättre på att marknadsföra den och vårt område. Hur når vi ut till potentiella köpare? Arbetet fortsätter och mer information kommer under hösten.

Jag hoppas att vi syns på Pajala Marknad. Pajala Kommun kommer att ha ett tält på gräset nedanför badhuset där vi bjuder på kaffe och fika. Vill man grilla en korv så går det också bra….  På fredag och söndag kommer förvaltningarna att finnas tillgängliga i tältet och på lördagen mellan 11-14 så är fokus på bostadsmarknaden. Det kommer att finnas banker, mäklare mfl på plats. Så hjärtligt välkomna!

Jag vill tillönska er alla, en varm och trevlig sommar /

Ulrica Hammarström

Kommunalråd

Uppdaterad: 2019-06-24 13.21