Snabblänkar

Pajala kommun

Befolkning
Idag bor det cirka 6 000 personer i Pajala kommun.  

Språk
I Pajala är finska och meänkieli våra två officiella minoritetsspråk. Tack vare den geografiska och mentala närheten till Finland har dessa båda språk en stark ställning i Pajala.

Väder
I Pajala njuter vi av de tydliga skiftningarna mellan årstiderna. Vi har snörika vintrar, friska vårar, sköna somrar och härliga höstar.

Årsnederbörd: cirka 600 millimeter per år.
Medeltemperatur juni-augusti: +17˚C
Medeltemperatur november-februari: -15˚C

Kultur
Vi har en rik kultur som tar sig många olika uttryck och där bland annat våra minoritetsspråk som spelar en stor roll som kulturbärare. I Pajala finns Tornedalsteatern som årligen sätter upp flera föreställningar av hög kvalitet. Under åren har författare som Mikael Niemi och Bengt Pohjanen skrivit manus till föreställningar som lockat många att besöka teatern.

Väckelsepredikanten och botanisten Lars Levi Laestadius levde och verkade i Pajala och har satt sin prägel på kommunen. I Pajala centralort finns hans pörte som är kulturminnesmärkt och som idag är ett museum precis som prästgården vilken återfinns intill pörtet. 


Visa större karta

Uppdaterad: 2019-06-11 13.30

Korta fakta

Organisationsbild 2019: Klicka här för att se organisationsbild.

Yta: 7.886 kvadratkilometer.

Antal invånare: Ca 6 000

Närmaste kommun: Kolari, Finland (cirka 30 kilometer från Pajala centralort).

Älvar: Torne, Tärendö, Muonio, Kalix och Lainio är alla outbyggda älvar som flyter genom kommunen.

Största arbetsgivaren: Pajala kommun

Största näringarna: Turism, elektronik, service, skog.

Kuriosa: På Soltorget i Pajala centralort stod ett av världens största solur som mätte 38,33 meter i diameter. Nu är soluret nedmonterat på grund av säkerhetsskäl, läs mer om detta och soluret genom att klicka på länken: soluret.

Pajala ligger i Norrbotten cirka 100 kilometer norr om polcirkeln. I Pajala har vi midnattssol mellan första juni och tolfte juli.

Vår kommunsymbol är Lappugglan, även kallad "Pajalaugglan". I början av 1970-talet var Lappugglan utrotningshotad och dess enda häckningsplats fanns i Pajala kommun.