Kulturskolan bäst i Sverige

Pajala kommun har utsetts till Sverige bästa musik- och kulturskolekommun i Sverige. Anders Wanhatalo, ordförande för Lärarförbundets lokalavdelning i Pajala, år glad över utmärkelsen. - Kulturskolans personal, med Anders Drugge i spetsen, gör ett fantastiskt arbete med att erbjuda den kommunala skolan engagerade och kunniga lärare som verkligen fångar elevernas intresse.

För femte året i rad utser Lärarförbundet Sveriges bästa musik- och kulturskolekommun. Årets vinnare är Pajala kommun.

Till grund för utmärkelsen finns tre kriterier:
1. Resurser till musik- och kulturskolan.
2. Avgiftsnivån för musik- och kulturskolan.
3. Andel av kommunens elever som deltar i musik- och kulturskolans frivilliga verksamhet

Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén säger, att hon varmt vill gratulera Pajala kommun.

-  Det är glädjande att man satsar så helhjärtat på barns och ungdomars möjlighet till musik- och kulturutövning, säger Sirén.


Anders Wanhatalo, ordförande för Lärarförbundets lokalavdelning i Pajala, är glad över utmärkelsen och ser det som ett tecken på att kommunen faktiskt har satsat på Kulturskolan:

- Kulturskolans roll är, och har under en lång tid varit mycket betydelsefull för kommunens musik- och kulturliv. Skolan är en form av nav i Pajalas rika kulturverksamhet och är inblandade i nästan samtliga kulturella aktiviteter som genomförs.

- Kulturskolans personal, med Anders Drugge i spetsen, gör ett fantastiskt arbete med att erbjuda den kommunala skolan engagerade och kunniga lärare som verkligen fångar elevernas intresse.

När det gäller framtiden nämner Anders Wanhatalo att Pajala kommun har det kärvt ekonomiskt och att man från politiskt håll tittar på verksamheter som inte är obligatoriska:

- Man kan nog, utan att överdriva, säga att framtiden för Kulturskolan inte ser allt för ljus ut. Hur hårt det kommer att påverka verksamheten återstår att se.

Uppdaterad: 2018-08-23 15.48