Första insatsbil ska förstärka säkerhet

Räddningstjänsten har utökats med en ny (begagnad) bil, en så kallad FIB-bil. FIB står för ”första insatsbil”. I bilen finns utrustning för att kunna göra en första hjälpande insats vid olyckor. Denna kommer jourhavande räddningsledare att använda som transportmedel oavsett var denna befinner sig.

Räddningstjänsten har utökats med en ny (begagnad) bil, en så kallad FIB-bil. FIB står för ”första insatsbil”. I bilen finns utrustning för att kunna göra en första hjälpande insats vid olyckor.

Bilen kommer att användas dygnet runt av jourhavande räddningsledare från räddningstjänsten. När de får ett larm om t ex en trafikolycka, kan de då åka direkt från där de befinner sig (jobbet, affären, hemmet eller någon annanstans) till olyckan utan att behöva åka till brandstationen först.

Annan personal från räddningstjänsten samlas på brandstationen för gemensam utryckning inom några minuter i vanlig ordning.

 Att spara några minuter vid ett olyckstillfälle kan göra stor skillnad. Om någon kan börja ge första hjälpen och sammanfatta läget för den kommande hjälpinsatsen, kan det betyda skillnaden mellan liv och död.

 Att se FIB-bilen utanför affären eller på andra ställen är alltså helt i sin ordning. Det betyder inte nödvändigtvis att något har hänt där inne, utan bara att någon har jour vid detta tillfälle.

Uppdaterad: 2018-08-23 15.48