Första familjen inflyttad

  • Sexåriga Julia och Sanna trivs i nya hemorten Pajala. Nästa vecka börjar de i förskolan.
  • Pajalas kommunalråd Kurt Wennberg (S) ger de första inflyttarna på Tallbacken 2 en liten inflyttningspresent till familjen Olofsson-Svensson. Här mamma Gry, pappa Jerry och döttrarna Julia och Sanna.
  • Sexåriga Julia och Sanna trivs i nya hemorten Pajala. Nästa vecka börjar de i förskolan.
  • Jerry Olofsson flyttar in i de nybyggda lägenheterna på Tallbacken under Valborgshelgen tillsammans med sambon Gry Svensson. Här hjälper Magnus Pekkari, vd Pajala bostäder, och Kurt Wennberg, kommunalråd, hjälper till med att bära in de första flyttkartongerna.
Familjen Olofsson Svensson flyttade till Pajala från Åmål i Januari. Jerry och Gro jobbar båda som chaufförer på Cliffton och är de första som flyttar in i de nybyggda lägenheterna på Tallbacken 2.

För familjen Olofsson-Svensson gick flyttlasset från Åmål i Dalsland till Pajala kommun i början av Januari. Efter att ha hyrt en hus valde de att flytta till de nya lägenheterna på Tallbacken i centrala Pajala.

Gry Svensson och Jerry Olofsson jobbar båda två som lastbilschaufförer åt Cliffton med att köra järnmalm från gruvan. I Åmål var Gry arbetslös och skickade in en ansökan. 

- Då kände Jerry att även han ville prova. Vi sökte och båda fick jobb.

"Ett äventyr"

Gry säger att de trivs helt fantastiskt bra.

- Vi visste inget om Pajala tidigare. Ingen av oss har varit så här långt norrut tidigare så det är ett äventyr.

- Den största skillnaden är gästvänligheten. Behöver man hjälp finns det alltid att få. Folk är otroligt trevliga.

På fritiden har de provat på att åka hundspann, utflykter, åkt mycket pulka. Vi har även varit på skoterutflykt.

- Innan när folk pratat om hur underbart det är med skoter har jag inte förstått vad de menat. Men efter att ha prövat det själv måste jag säga att det är fantastiskt.

"Lever livet"

Gry säger att döttrarna Julia och Sanna, sex år, tycker att det ör jätteroligt. Klart att de saknar sina kompisar i Åmål men de trivs väldigt bra.

Julia och Sanna börjar på en förskola i centrala Pajala på måndag. De säger att trivs redan nu i kommunen och att de lever livet.

- Då gör man vad man vill. Här kan man leka, vara ute och äta mat, säger de.

På Tallbacken finns idag sex villor som ägs av Pajala bostäder samt villor som ägs av privatpersoner. På Tallbacken två precis bredvid villa-området har flerbostadshus med totalt 28 lägenheter byggts.

Magnus Pekkari, vd Pajala bostäder, säger att det är ett ungt område och att det i 21 av de 28 lägenheterna är personer födda efter 1980 som har hyreskontrakten. Cirka hälften av de boende är bördiga från kommunen.

Pajalas kommunalråd Kurt Wennberg (S) säger att det är en stor sak för kommunen att ha nybyggda lägenheter.

- Vi har inte byggt sedan 90-talet och till och med varit tvungna att sälja bort delar av bostadsbeståndet. Så det är oerhört positivt att vi bhövt bygga nytt.

Just nu finns även långt gångna planer på ytterligare flerbostadshus. Bland annat i centrala Pajala.

Uppdaterad: 2018-08-23 15.48 av Ulrika Huhtaniska