Julfestligheter inom Äldreomsorgen

• Saffranspannacottan var uppskattad. Toppad med lingon och pepparkakssmulor.
  • Edwin Wuoro, boende på Tallgården, var mycket nöjd med maten. Dottern Ingrid Ekepil hade åkt från Luleå för att vara med på festen.
  • Självklart besökte tomten julfesten.
  • Marit serverade tillsammans med ävrig personal 70 hungriga matgäster. Julfesten är en av höjdpunkterna säger hon, eftersom de får tillbaka så mycket i uppskattning från de boende.
I torsdags var det julfirande på Tallgårdens äldreboende i Korpilomobolo. Ett par dagar tidigare var det julfest för brukarna på äldreboendena Älvbacka, Ängsbacken och Lyckan, med stöd från Röda Korset i Pajala.

För de boende och anhöriga på Tallgården i Korpilombolo var det julfest under torsdagen. Totalt 70 personer fick julmat, besök av jultomten och musikunderhållning i form av en dragspelare.

En av de boende på Tallgården är Edwin Wuoro, 95 år. Hans dotter Ingrid Ekepil hade kommit från Luleå enbart för att vara med på festen.

Wuoro var mycket nöjd med dagen, och säger att det betyder mycket att träffa övriga på äldreboendet och äta tillsammans, och att han sett fram emot festen länge.
- Det är verkligen god mat och första julbordet för i år. Maten är bra, och underhållningen så allt är toppen!

Anhöriga nöjda

Ingrid Ekepil säger, att det är väldigt positivt att festen arrangeras och att anhöriga får vara med och betyder mycket.

Julbordet är något kökspersonalen satsat på mycket detta år i och med att större delen av utbudet var egengjort. Alla sallader, köttbullar, janssons, efterrätten (en uppskattad saffranspannacotta med lingon och smulade pepparkakor).

För Marit Larsson blev det en ovanligt tidig morgon då hon klev upp fem för att komma in till jobbet extra tidigt.
- Vi ville göra det där lilla extra! Det är tredje året vi gör julbordet och det har tillkommit rätter vi gjort själva varje år. Detta år är det vörtbrödet och kålrotslådan.

"Roligare med mat vi gjort"

Hon säger, att det blir betydligt godare och roligare att kunna bjuda på mat de gjort själva.
- Och det ger oss så mycket tillbaka när vi får så mycket uppskattning av de boende. Vi ser hur glada de är när de kommer till matsalen. De är finklädda och har sett fram emot dagen länge. För dem är detta en fest.

Julfest för de boende på Älvbacka, Ängsbacken och Lyckan

För andra året i rad fick de som bor på Älvbacka, Ängsbacken och Lyckan göra en julutflykt till Tomtemagasinet i Erkheikki.

Där bjöds på julstämning, julmusik och julbord. Medlemmar i Röda Korset Pajala bidrog med bland annat julsånger. Maten stod kommunens Kost- & Hygienenhet för.

Kost- & Hygienchef Anna-Sofia Kulluvaara tycker att det är viktigt att erbjuda de äldre ett avbrott från vardagen.

Detta är en fest de boende minns länge, berättar Gabriella Latvala, enhetschef på Älvbackens äldreboende.

För att lyssna på inslaget i P4 klicka här

Uppdaterad: 2013-12-20 11.12